KIŞIN KAYMA VE DÜŞMELERDEN KORUNMA

İçinde bulunduğumuz kış aylarında, mevsimin hava şartlarında yaptığı değişiklikler ile bizleri farklı tehlikeler beklemektedir. Kışın karşılaşabileceğimiz yaralanmaları, günlük hayatımızda karşılaşılan sakatlanmalar ve kış sporları sakatlanmaları olarak sıralayabiliriz.


KIŞIN KAYMA VE DÜŞMELERDEN KORUNMA

Kayma ve düşmelerin ciddiyeti ile sıklığı kış aylarında artış gösterir. Sürprizlerle karşılaşmamak için hava raporlarının dinlenmesi ve kaygan zeminlere hazırlıklı olmak zamanınızı alabilir ancak sizleri umulmadık kazalardan koruyucudurlar.

Kış aylarında altta sıralananlara dikkat edilmesi gerekir:

-Islak ya da buzlu zeminler ve kışın giyilen ayakkabılar

-Bina girişlerindeki erimiş kar ve buzlu alanlar

-Gizli buzlar ( gözle görülmeyen film tabaka şeklinde çok ince buzlar )

-Yüksek topuklu ve kösele tabanlı ayakkabı tipleri

-Dengenizi bozacak ağır yüklerin taşınması ve taşınan eşyaların görüşünüzü engellemesi

Soğuk ve yerlerin kaygan olduğu günlerde giyimimize dikkat etmeliyiz. Uygun ayakkabı seçimi, şapka, eldiven ve kaşkol kullanılması gerekir. Bizleri daha sıcak tutacak bu giysiler herhangi bir kayma anında kaslarımızı sıcak tutarak uygun reflekslerle gerekli gücü ve tepki vermeyi sağlar. Elimizdeki eldivenler ayrıca yere düşersek ellerimizi korumaktadır. Dengenizi sağlamak için kollarınızı açarak yürüyün, elinizde taşıyacağınız çanta gibi ağırlıklar denge sağlamanızı zorlaştıracaktır. Eğer elinizde yük taşıyacaksanız yükün hafif olması dengenizi daha az bozacaktır. Ellerinizi ceplerinize sokmayınız. Elleriniz cebinizdeyken denge merkeziniz azalacaktır. Elleriniz serbestken kayarsanız dengenizi koruyarak düşmeyi engelleyebilirsiniz.

Tüm hava koşullarında emniyetli olan bir ayakkabı türü yoktur, ancak buz ve karda sentetik, kauçuk veya lastik tabanlı ayakkabılar plastik ve kösele tabanlara göre yere daha iyi yere tutunmayı sağlarlar. Kışa uygun ısı yalıtımlı, su geçirmez, kaymayan, kalın tabanlı, geniş ve düşük topuklu ayakkabıları tercih ediniz.

Eğer ki kaygan zemin üzerinde yürümek zorunda kalırsanız, daha dengeli olmak için vücudunuzu hafif öne eğin, adımlarınızı kısaltın ve hatta ayaklarınızı yere sürterek yürüyünüz. Varmak istediğiniz yere normal süreden daha fazla zaman ayırın ve acele etmeyin. Her basamakta YAVAŞ hareket etmek reaksiyon zamanınızı artırır. Merdiven çıkarken tutamakları kullanmak daha dengeli olacaktır. Araçlara inip binerken ilk adımlarınıza özel önem gösteriniz. Kaldırımda yürürken dizleriniz bükülü olarak penguen gibi mümkün olan en kısa adımlarla yürüyünüz.

Sabahları otoparklarda araçlarınızdan inerken saatin erken olmasından dolayı yerlerin henüz temizlenmemiş olması aklınızda bulunmalıdır. Kazalar sıklıkla araçlara inip binme sırasında ve basamaklardan inerken olmaktadır. Araçlarımıza inip binerken araçlara tutunmak da düşmemizi engelleyecektir.

Mümkün olduğunca kaldırımları kullanın. Eğer yoldan yürümek zorundaysanız trafiğe ters istikameti tercih ediniz. Kaldırımdan inmeden trafikteki araçların durduğundan kesin emin olun.

Bina girişleri ve çatılardan sarkan buzların üzerinize düşmemesi için yüksek yerleri kontrol edin. Binaların kuzeye bakan taraflarında buzlar daha uzun süre kalacağından dikkat edilmelidir. Binalara girerken ayakkabılarınızı temizlemek bina içinde ıslak zemin etkisini azaltarak kaymanızı önleyecektir. Ev ve binaların girişlerindeki buzlanan zeminleri tuz ve kum karışımı serperek daha emniyetli hale getirebilirsiniz.

Aldığınız emniyetlere rağmen kazara düşüp ve yaralandıysanız uzman doktor tarafından muayene edilmeniz, iyileşmeniz için gerekli olacaktır.