KALP AMELİYATI OLDUM, İYİLEŞTİM, AMA BEL FITIĞIM VAR, YENİDEN AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR MU? AMELİYATSIZ ÇÖZÜMÜ VARMI?

Kalp damar hastalıklarının tedavisi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri için büyük bir yük oluşturmaktadır. Ameliyat öncesi gerekli tahlillerin yapılması (kan, idrar testleri ve elektrokardiyogram, röntgen filmi gibi), anesteziyoloji görüşü alınması preoperatif hazırlığın önemli aşamalarıdır. Çoğu hastada da bel fıtığı bulunmakta olup, fıtık ile birlikte kalp ameliyatı olmaları gerekmekte, bunun öncesi veya sonrası tedavisinin şart olduğu durumlar ile karşılaşılmaktadır.


KALP AMELİYATI OLDUM, İYİLEŞTİM, AMA BEL FITIĞIM VAR, YENİDEN AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR MU? AMELİYATSIZ ÇÖZÜMÜ VARMI?

Her yıl ülkemizde binlerle açık ve/veya kapalı kalp ameliyatı (Minimal invasiv) yapılmaktadır.

Peki, kalp ameliyatı olmuş hastada bel fıtığı varsa hastanın bu sebepten dolayı ameliyat olması şart mı? Yukarıda sıraladığımız ameliyat öncesi hazırlıklar yeniden yapılmalı mı? Hasta yeniden narkoz almalı mı? Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi mevcut mu?

Hastanemiz Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı bünyesinde bir Ağrı Merkezi (Algoloji) kurulmuştur (Uzm. Dostali Aliyev).

Bel fıtığının tedavisi hastanın sadece ağrı şikayetine göre değil, diğer bulgular da göz önünde bulundurularak yürütülür. Hastada sadece ağrı varsa ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler ve yatak istirahatı çoğunlukla ağrının azalması, bazen ise tamamen geçmesi için yeterli olabilmektedir. Ağrıların geçmediği durumlarda çözüm yine hemen ameliyat değildir.

Her bel fıtığının tedavisi ameliyat değildir. Hastada, kuvvet kaybı, reflekslerde azalma veya kayıp yoksa cerrahiye hemen başvurulmaz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Sayın Uzm. Dr. Dostali Aliyev’in yazısını mutlaka okuyunuz.