5 Soruda Aort darlığı ve TAVI işlemi

Aort darlığı nedir, aort darlığında ne tür şikâyetler görülür ve nasıl tedavi edilir?
İlerleyen yaşla birlikte aort kapağında kireçlenme (kalsifikasyon) olur. Kireç oranı arttıkça kapağın hareketi kısıtlanır ve kapakta darlık meydana gelir. Darlık ciddi düzeye ulaştığında kalbin pompaladığı kan vücuda yeterince gidememeye başlar. Hastalarda yürüme esnasında nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi şikâyetler ortaya çıkar. Kapaktaki darlık daha da ilerlediğinde bayılma görülebilir.
Aort darlığının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kanın geçişini engelleyen mekanik bir sorun olduğu için bu sorunun giderilmesi gerekir. Tedavide iki yöntem uygulanır. Birincisi ameliyatla kapağın değiştirilmesi, ikincisi ise anjiyo yöntemiyle biyolojik kapak yerleştirilmesidir (TAVI).

TAVI işlemi nedir?
TAVI (İngilizce açılımı “Transcatheter AorticValve Implantation”), anjiyo yöntemiyle kasık atardamarından girilerek kireçlenmiş ve hareketi azalmış aort kapağının içine biyolojik kalp kapağı takılması işlemidir.

TAVI işlemi kimlere önerilir?
Aort kapağında ciddi darlık olan 75 yaş üstündeki tüm hastalarda ilk planda TAVI tercih edilir. 75 yaş altındaki hastalara ise kapak ameliyatı için risk taşıyanlara (kalp yetmezliği, diabetesmellitus ve akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlara, daha önce kalp cerrahisi geçirmiş olanlara)TAVI önerilir.

TAVI nasıl yapılır?
TAVI işlemi anjiyo odasında,genellikle hastayı solunum cihazına bağlamadan, hastanın sakinleştirilmesi ile (rahatlatıcı ilaç verilerek) ve lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. İşlem yaklaşık 50-60 dakika sürmektedir. Her iki kasıktan atardamar yoluyla ince tel ve borucuklarla (kateter) kalbe ulaşılır. Kireçlenen aort kapağının içinden ince telle geçilir ve bu tel üzerinden biyolojik kapak aort konumuna getirilerek açılır (Şekil). Eski kapak aort duvarına yapıştırılmış olur ve yeni takılan kapak hemen işlev görmeye başlar. Gerekli kontrollerin yapılması ile kapağın iyi çalıştığından emin olunduktan sonra işlem sonlandırılır.

Şekil: TAVİ işlemi. A. Aort kapağından ince tel ile geçilmiş ve henüz açılmamış biyolojik kapak. B. Aort konumunda açılarak yerine oturtulmuş biyolojik kapak.

TAVI işlemi sonrası süreç nasıldır?Hasta kaç gün hastanede kalır?
TAVI işlemi günümüz modern tıbbının geldiği noktada küçük damar yolu (yaklaşık 5milimetrelik damar kılıfı) kullanılarak yapılabilmektedir. Hasta 5-6 saat içinde yürütülmektedir. Ameliyat kesisi veya dikiş yoktur. Hasta genellikle bir ya da iki gün hastanede tutulduktan sonra taburcu edilir.

Prof Dr Hüseyin Bozbaş
TOBB ETÜ Kardiyoloji Anabilim Dalı