Hemoroidin Yaşam Kalitenizi Bozmasına İzin Vermeyin !

Çoğu insanın hemoroidi vardır fakat herkeste şikayete neden olmaz. Elli yaş üzeri insanların yaklaşık yarısında hemoroid olsa da, yukarıda bahsettiğimiz gibi bu insanların az bir kısmı şikayetleri nedeni ile doktora başvurmaktadır.


HEMOROİDİN YAŞAM KALİTENİZİ BOZMASINA İZİN VERMEYİN !

Hemoroid Nedir?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıkça görülen hemoroid, ağrı ve rektal kanamaya yol açarak yaşam kalitesini bozabilir. Makat bölgesinde ortaya çıkması nedeni ile genellikle hastalar tarafından gizlenen bir sağlık problemidir. Erken evrede fark edilirse ilaç tedavisi veya endoskopik müdaheleler ile tedavi edilebilen bu hastalık, genellikle hastalar tarafından gizlendiğinden cerrahi müdahele gerektirecek evrelerde ancak doktor başvurusu olabilmektedir.

Hemoroidler, rektum (kalın bağırsağın anüse yakın son kısmı) veya anal kanaldaki toplar damarlardır. Bu damarlarda şişme-genişleme olduğu zaman şikayetlere neden olabilir. Bu damarlardaki genişlemeye bağlı olarak damar duvarları incelmekte ve buna bağlı olarak kanama gözlenmektedir.

Çoğu insanın hemoroidi vardır fakat herkeste şikayete neden olmaz. Elli yaş üzeri insanların yaklaşık yarısında hemoroid olsa da, yukarıda bahsettiğimiz gibi bu insanların az bir kısmı şikayetleri nedeni ile doktora başvurmaktadır.

Hemoroid Tipleri Nelerdir?

Yerleşimlerine göre iki tip hemoroid bulunmaktadır. Dış hemoroidler hassas ciltle kaplıdırlar ve anüse yakın yerleşim gösterirler. Dış hemoroidler genellikle tromboze (pıhtı formu) olmadıkça ağrı yapmazlar. İç hemoroidler ise anal açıklığın hemen üzerinde, rektumda yerleşim gösteren genişlemiş toplar damarlardır. Genişleyerek, anüsten dışarı da sarkabilirler.

İç Hemoroidiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

İç hemoroidleriniz olsa da hiç bir şikayete neden olmayabilir. Belirti verirse, en sık ağrısız rektal kanama şeklinde kendini gösterir. Bunun dışında kaşıntı, ağrı-makatta dolgunluk hissi veya gayta yapma esnasında dışarı doku sarkması şeklinde hissedilebilir.

İç Hemoroid Evreleri Nelerdir?

Evre I: Genellikle kanar ama anal kanaldan dışarı sarkmaz.

Evre II: Ikınma veya gayta yapma esnasında anal kanaldan sarksa da kendiliğinden eski pozisyonuna çıkar.

Evre III: Kendiliğinden veya ıkınma ile anal kanaldan dışarı sarkar ve eski pozisyonuna ancak parmak yardımı gerektirir.

Evre IV: Kronik olarak sarkmış ve eski pozisyonuna redükte edilemeyen hemoroidlerdir.

Hemoroide Neler Sebep Olur?

İleri yaş

Kronik kabızlık veya ishal

Gebelik

Obezite

Kalıtsal

Bağırsak hareketleri esnasında fazla ıkınma

Tuvalette uzun zaman geçirme

Hemoroid Gelişimi Nasıl Önlenebilir?

Belki de hemoroidlerin en önemli tedavisi gelişmesinin önlenmesidir. Bunun için de;

Bol lifli diyet ve yeterli su içilmesi; düzenli bağırsak hareketleri için gereklidir.

Kabızlığı olanlarda gayta yumuşatıcı ilaçlar gerekebilir.

Sık bağırsak hareketi olanlarda ishal önleyici tedaviler faydalı olabilir.

Hemoroidiniz Varsa Ne Yapmalısınız?

Dış hemoroidler, bir Gastroenteroloji uzmanı veya Genel Cerrahi uzmanı tarafından

yapılacak fizik muayenede direkt görülüp tanınabilirler. Ayrıca rektal tuşe denen parmak ile anal kanal ve anal kanala yakın rektum kısmı muayene edilir. İç hemoroidler dışarı sarkmışsa görülebilir veya rektal tuşede tespit edilebilir. Elli yaş altındaki olgularda rektosigmoidoskopi ve elli yaş üzerindeki olgularda tam kolonoskopi bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından uygulanmakta ve iç hemoroid kesin tanısı sağlanmakta, ayrıca hemoroid ile karışabilecek başka patolojiler dışlanabilmektedir.

Hemoroidler Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu hemoroid, kendiliğinden veya bazı basit önlemler ile sönebilir. Bu tedbirleri

inceleyecek olursak;

Ikınmadan kaçınma

Kabız olgularda bol lif+su tüketilmesi, gerekirse gayta yumuşatıcılar

Sıcak oturma banyosu

Ağrı ve kaşıntıyı giderici steroid içeren kremler

Bu tedbirlere rağmen şikayetler tekrarlayabilir veya geçmeyebilir. Bu durumda

hemoroidinizin evresine bağlı olarak bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından ameliyatsız endoskopik yöntemler uygulanabilir. Ancak ileri evre hemoroid durumunda veya bu endoskopik tedavilere yanıtsız durumda cerrahi gerekebilir.

Hemoroidin Endoskopik Tedavileri Nelerdir?

 

Kliniğimizde de sıkça uygulamakta olduğumuz endoskopik tedavi yöntemleri; Lastik Bant Ligasyonu, İnfrared Fotokoagülasyondur. Etkinliği daha düşük olduğundan skleroterapi kliniğimizde tercih edilmemektedir.

 

Lastik Bant Ligasyonu

Hemoroidlerin etrafına endoskopinin ucuna yerleştirilmiş özel bir aparatla bant yerleştirilir. Böylece hemoroidin kan akımı kesilmiş olur, zaman içerisinde sönen dejenere hemoroid yapısı, bantın günler içerisinde düşmesiyle tedavi edilmiş olur. Genellikle ağrısız bir müdaheledir ve 24 saat sonrasında makatta yarattığı rahatsızlık hissi kaybolur. Hafif ağrı durumlarında ağrı kesiciler kullanılabilir. Sıcak oturma banyoları da bu dönemi daha rahat atlatmayı sağlar.

İnfrared Fotokoagülasyon

Bu teknolojide, ucunda teflon bir polimer olan, 15 voltluk tungsten- halojen lambası

infrared ışığını üretir. Her hemoroid memesine ortalama olarak 1.5 saniye boyunca ve üç kez infrared ışını verilir Oluşan ısı ile hemoroid pakeleri tahrip edilir. Ağrısı bant ligasyonuna göre daha az olmakla beraber, daha çok erken evre (Evre I) hemoroidlerde etkili olmaktadır.

Skleroterapi

Skleroterapi esnasında, hemoroid dokusu içerisine özel bir kimyasal ajan enjekte edilmekte ve hemoroid dokusu tahrip edilmektedir. Ancak bu tedavi yönteminin üstteki iki işlem kadar etkinliği bulunmamaktadır.

 

 

***Bu makale, Prof. Dr. İsmail Hakkı KALKAN tarafından, TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi adına hazırlanmış olup makalenin tüm hakları TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne aittir. İçeriğin izinsiz kullanılması, kopyalanması veya çoğaltılması yasaktır. Makalenin kaynak gösterilerek paylaşılması durumunda, web sitemize aktif bir bağlantı verilmesi gerekmektedir.

Önerilen Yazılar

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi