Rotavirüs, çocuklarda ishal yapan birçok virüsten biridir. Rotavirüs ishali ilaçsız düzelmesine rağmen, ishale bağlı vücutta oluşan su kaybı bazen çok şiddetli olabilir.
Rotavirüs, çocuklarda ishal yapan birçok virüsten biridir. Rotavirüs ishali ilaçsız düzelmesine rağmen, ishale bağlı vücutta oluşan su kaybı bazen çok şiddetli olabilir. Özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda su kaybına bağlı şok, böbrek yetmezliği, ölüm gibi tablolara neden olabileceğinden önemlidir.
Rotavirüs ishalleri daha çok yılın Aralık-Mayıs döneminde görülür. Genellikle 5 yaşına gelene kadar çocukların çok büyük bir kısmı virüs ile tanışıp, hastalığı geçirmiş olurlar.
Rotavirüs bulaşmış bir kişi, daha hastalık bulguları ortaya çıkmadan önce dışkısı ile etrafa virüsü saçmaya başlar ve şikayetleri ortaya çıktıktan sonraki yaklaşık 10 gün boyunca virüsü dışkısı ile yaymaya devam eder.
Rotavirus erişkinlerde de ishal yapabilir. Ancak erişkinler genellikle hastalığı çocuklara göre çok daha hafif atlatırlar. Yaşı 4-24 ay arasındaki küçük çocuklar ve gündüz bakımevlerindeki çocuklara hastalığın bulaşma riski daha fazladır. Anne sütü ile beslenme ishal riskini azaltır. Virüs, dışkı ile bulaşık su ve gıdaların ağız yoluyla alınması ile ve solunum yolu ile bulaşır. Aile içi yayılım sıktır. Virüs bulaştıktan sonra , genellikle 2 gün içinde hastalık bulguları ortaya çıkar. Rotavirüs sulu ishal, yüksek ateş, bulantı, kusma, iştahsızlık ve karın ağrısı yapar. İshal hastaların büyük kısmında çok sayıda ve çok sulu olduğundan , vücutta giderek su kaybı ortaya çıkabilir. Bu durumdan korunmak için ishali olan küçük bebeklerde , yaptığı her sulu dışkılama sonrası anne sütü veya mama , daha büyük çocuklarda su takviyesi yapılmalıdır. Kusma şiddetli ve ısrarcı ise, ağız yoluyla su takviyesi yapılamıyor ise mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.
İshali durduran ilaçlar çocuklarda önerilmez. Antibiyotiklerin hastalığın tedavisinde yeri yoktur. Hastalık kendini zamanla sınırlar ve yaklaşık 7-10 gün içinde düzelir.
Rotavirüs aşıları bebeklerde 6. haftadan itibaren uygulanabilir. Aşılama 24. haftaya kadar tamamlanmalıdır. Aşı olan her 100 çocuktan 70-75’i rotavirüs ishaline karşı korunur ve hastalığı geçirmez. Aşılar hastaneye yatış gerektirecek ağır ishal vakalarının neredeyse tamamını engeller.
Hastalıktan korunmada en önemli yöntem özellikle tuvalet sonrası doğru şekilde el yıkamadır. Hasta çocukların sağlıklı çocuklardan uzaklaştırılması, bebeklerin anne sütü ile beslenmesi de bulaşıcılığı azaltır.