Geçmeyen Ağrılar Kaderiniz Olmasın

Ağrı, günlük yaşamda en sık görülen yakınmaların başında gelir. Hemen hemen her kes hayatında bir kez de olsa ağrı deneyimi yaşamıştır.


Ağrı nedir?

Ağrı vücudda bir şeylerin yolunda gitmediğini size haber veren bir sinyaldır. Bu sinyal bazen önemsiz bir durumun (hafif başağrısı gibi), bazen de daha ciddi bir durumun habercisi olabilir (kanser ağrısı gibi).

Ağrı beraberinde baş dönmesi, halsizlik, yürümede zorlanma gibi fiziksel semptomları ile yanaşı öfke, depresyon veya sinirlilik gibi duygusal bulguları da getirebilir.

Ortaya çıkma süresine göre hangi tip ağrılar mevcuttur?

Ağrıyı ortaya çıkma zamanına göre akut ve kronik olarak ikiye ayırabiliriz.

Akut ağrı genelde şiddetli, ani başlanğıclı, kısa sürelidir ve daha çok bir hasar, travma sonrası oluşur (örneğin kesikler, yanıklar veya kemik kırıkları gibi yaralanmalarda, gıda zehirlenmeleri veya apandisit gibi hastalıklarda, ilaç enjeksiyonları, ameliyat sonrası erken dönem ağrıları gibi).

Kronik ağrı aylar, bazen yıllarca sürebilen, daha çok başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan ağrılardır. Kronik ağrı hayat kalitesini olumsuz etkileyen, iş gücü kaybı ile sağlık sistemlerine büyük bir yük getiren, tedavisi zor ve multimodal yaklaşım gerektiren önemli bir problemdir.

Migren ağrıları, eklem ağrıları, fibromiyalji, kanser ağrılarını kronik ağrılara örnek olarak gösterebiliriz. Bazen primer hastalık (örneğin bir yaralanma, ameliyat yeri) iyileştikten sonra bile insanlar ağrı duyabilmektedirler.

Lokalizayonuna göre hangi tip ağrılar mevcuttur?

Kronik ağrıyı lokalizasyonuna göre baş, boyun, omuz-kol, bel, göğüs, karın ağrıları olarak ayırabiliriz.

Karakterine göre hangi tip ağrılar mevcuttur?

Ağrı karakterine göre nöropatik (yanma, karıncalanma, iğne batma, donma, elektrik çarpma hissi) ve nosiseptif (künt, sancı şeklinde) ağrı olabilir.

Nöropatik ağrılar sinir sistemi hastalığı, yaralanması sonucu ortaya çıkan ağrılardır.

Nosiseptif ağrılar deri, kaslar ve kemikler gibi kas-iskelet sistemi yaralanmaları veya iç organlardan kaynaklanan ağrılardır.

Nedenine göre hangi tip ağrılar mevcuttur?

Ağrı nedenlerini migren ve diğer baş ağrıları (küme, gerilim tipi baş ağrıları), boyun ve bel fıtıklarına bağlı ağrılar, başarısız bel cerrahisi sonrası ağrılar, kanser nedenli ağrılar, diyabet ya da başka nedenlerden gelişen nöropatik ağrılar, nevraljiler, romatizmal ağrılar şeklinde sıralayabiliriz.

Kronik ağrılardan nasıl kurtulalım?

Ağrınızın nedeni bulunamıyorsa veya etkin tedavi alamıyorsanız mutlaka algoloji (ağrı) uzmanına başvurmanız tavsiye edilir. Algoloji polikliniklerinde 7’den 70’e hastaların her türlü ağrılarının tedavisi yapılmaktadır. Ağrı uzmanları algoloji polikliniklerinde ağrı nedenini araştırır, öncelikli olarak ilaç tedavisi uygularlar. Bu ilaçlar sadece ağrı uzmanları tarafından reçete edilebilen özel etken maddeler içermektedir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen hastalara yine ağrı uzmanları tarafından ağrı yerine, karakterine göre girişimsel tedaviler yapılmaktadır. Bu işlemler sinir blokları, radyofrekans ablasyon, eklemiçi ilaç enjeksiyonlarını içermektedir. Girişimsel algolojik tedaviler genel anestezi (narkoz) olmadan, lokal anestezi ile yapılan ve düşük riskli işlemler olarak uygulanmaktadır.

Unutmayın ki, kronik ağrı sadece fiziksel bir ıstırap değil, aynı zamandakişinin piskiolojik durumunda da değişikliklere yol açarak sağalmaz iz bırakabilmektedir. Nedeni ne olursa olsun etkin ağrı tedavisi her hastanın en doğal hakkıdır. Geçmeyen ağrıların yaşamınızı kabusa çevirmesine izin vermeyin!

Ağrısız günler, sağlıklı yaşam !!!

Önerilen Yazılar

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi