Bebeklik Egzeması (Atopik Dermatit)

Bebeklik egzeması (Atopik dermatit), kalıtsal olarak allerjiye yatkın bireyin ilk görülen allerjik hastalığıdır. Her 10 çocuktan 1-2 sinde görülebilmekte ve sıklığı tüm diğer allerjik hastalıklarda olduğu ğibi giderek artmaktadır.


Bebeklik egzeması (Atopik dermatit), kalıtsal olarak allerjiye yatkın bireyin ilk görülen allerjik hastalığıdır. Her 10 çocuktan 1-2 sinde görülebilmekte ve sıklığı tüm diğer allerjik hastalıklarda olduğu ğibi giderek artmaktadır. Bu artıştan ;doğal yaşamdan uzaklasma,yaygın antibiyotik ve aşı kullanımı sonucu hastalıkların azalması ve stres ayrıca ev içi allerjenlerin arttığı şehir yaşamı sorumlu tutulmaktadır.

Bebeklik Egzeması (Atopik Dermatit)

Genellikle 3-4. aylarda yanaklarda kuru bir zeminde kızarık pütürlerle karakterize olan bebeklik egzeması ,kol ve bacakların dış yüzeyi ve gövdede de olabilirken 2 yastan sonra kol ve diz içleri en sık tutulan yerlerdir.Temel özelliği kaşıntılı oluşudur.Çocuk kaşımak için yeterince büyükse yatağı ve cildi kan içinde kalabilir. Bazende enfekte olup sulanabilir.Tüm diğer allerjik hastalıklar gibi kronik yani uzun süreli ve düzenli takip gerektiren bir hastalıktır .Seyri esnasında çokca alevlenme ve yatışma dönemleri gösterir.

Yatışırken, yaşla birlikte çocukta burun ve solunum yolu allerjisi, yani allerjik nezle ve astım gelişebilirki bu oran % 50 ler civarındadır .En çok yumurta, süt, buğday, fındık gibi allerjik besinlerin ,bebeğe anne sütüyle gecmesi ve bebeği duyarlandırması sonucu gelişir. ev tozu akarları da bir etkendir.

Bu hastalıkta deri normal kişilerin derisinden farklı olarak nemi tutan moleküller ve esansiyel yağ asitleri açısından fakirdir. Ayrıca derinin savunmasıda kusurludur.Bu nedenlerle kuru olan deri yeterince nemlendirilemezse ,kasıntı ile bütünlüğü bozulur.Normalden fazla olarak bulundurduğu mikroplarlada kolayca enfekte olur.Bu durum ev tozu akarlarının ve diğer çevrel allerjenlerin deriyi etkilemesi ve allerjik cevap oluşturmasını kolaylaştırırken derinin yaygın uçuk virüsü enfeksiyonuna da yol açabilir.Bebeklik Egzeması (Atopik Dermatit)

Birçok faktör egzemayı alevlendirir.Bunlar arasında :stres, sıcak, yün,toz , terleme ile kullanılan sabun ve kozmetikler sayılabilir.Bu nedenlerle egzemalı bebeklerin bu faktörlerden sakınılması gerekir.

Tedavinin temeli ,allerji tetkikleri ve gerekirse deri testi ile belirlenen ,basta besin olmak üzere sorumlu allerjenden kaçınılmasıdır.Bebek sadece anne sütü alıyorsa anneninde bu besinlerden sakınması gerekir .Yanısıra kuru derinin nemlendirilmesi temeldir.Bebeğe yünlü giysi giydirilmemeli yatakta yün ve yerde yün halı olmamalıdır. Oda sıcak olmamalı toz ıslak nemli bir bezle alınmalı çocuk terlemeyecek şekilde pamuk ve penye giysiler ile giydirilmelidir. Steroidli kremler ve antiallerjik ilaçlarda yeterli doz ve sürede doktor gözetiminde kullanılabilir.

Erken dönemde tanısı konabilen egzemalı çocukta, bu tedbirler alınırsa, ilerleyen dönemlerde gelişebilecek solunum yolu allerjisine bağlı sık burun akıntı ve tıkanıklığı ile öksürüklerin, orta kulak iltihabı ile sinüzitlerin sıklığı azaltılabilir.Böylece hem gereksiz antibiyotik kullanımı engellenir , kısmende olsa astım gelişiminin önüne geçilebilir.

Önerilen Yazılar

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi