Beslenme ve Diyetetik

“Beslenme ve Diyet Uzmanları, bireylerin yaşına, cinsiyetine ve vücut yapısına göre önerilerde bulunur. Ayrıca, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarını da dikkate alırlar. Sosyoekonomik koşullara uygun sağlıklı besin hazırlama ve pişirme yöntemleri kullanırlar. Beslenme uzmanlığı güncel kılavuzlardan yararlanılarak, en iyi önerilerin sunulmasıdır.”



Beslenme ve Diyetetik Nedir? Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Beslenme ve diyet uzmanları, insanların yaşam kalitesini artırmak için çalışır. Kişilerin besin ihtiyaçlarını belirlerler. Yeterli ve dengeli beslenme programları hazırlar ve uygularlar. Ayrıca hastalıklara özel diyetler düzenlerler.

Sağlıklı beslenme uygulamaları için eğitim ve danışmanlık hizmeti verir. Ayrıca toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlarda kalite kontrol ve gıda güvenliği sağlanır. Yemek servisinin yönetimi ve organizasyonunda görevler üstlenilir. 

TOBB ETÜ Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, bireylerin sağlığını korur ve geliştirir. Bu bölüm, yaşam kalitesini artırmak için beslenme biliminin ilkelerine göre programlar hazırlar.

Bireysel ve toplu beslenme programları düzenler. Ayrıca, tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun diyet programları planlar. Gerekli eğitimleri de verir.

Beslenme eğitimi bireylerin, beslenme konusunda hatalı uygulamalarını bırakmalarını ve ellerindeki olanaklarını akılcı kullanmalarını sağlar. Kilo almaya neden olan beslenme ve yaşam tarzı hataları doğru belirlenmelidir. İdeal kiloya ulaşmak için hedefler net olmalıdır. Doğru kaynaklardan bilgi alınmalı ve bu bilgiler uygulanmalıdır.  


Koruyucu Beslenme Nedir?

Toplumda beslenme sorunları başlamadan önce önlem almak önemlidir. Mevcut beslenme durumu düzeltilmelidir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme şarttır.  

Beslenme uzmanları koruyucu ve tedavi edici sağlık profesyonelleri ekibinin önemli bir parçasıdır. Sadece kilo verme hedefleri ve popüler diyet reçeteleri ile ilgilenmez.

Sürdürülebilir, yaşam kalitesini ve sağlığı artıran özel beslenme programları hazırlar. Bu programlar, kronik hastalıkların olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca eğitim verir ve takip eder.

 Tüm besin gruplarından yeterli miktarda sağlıklı ve doğal gıdalar tüketmek önemlidir. Antioksidan vitaminler ve mineraller içeren gıdalar seçilmelidir.

Hazır işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Doğru pişirme ve saklama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu, koruyucu beslenme planının temelini oluşturur.


Çocuklarda Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenme önerileri ile iyi yemek yeme alışkanlıkları kazandırmak hedeflenmektedir. Bu, sağlıklı büyüme ve gelişimi destekler.  Günlük enerji alımları yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve kiloya göre değişiklik gösterir. Günlük öğün sayıları ise en az 4 öğün olmalıdır.

Beslenme programında karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağlar yeterli olmalıdır. Öğünler sağlıklı yiyeceklerle hazırlanmalıdır. En az bir öğün ev dışında, genellikle okulda veya kreşte yenilecektir. Bu nedenle, bu merkezlerdeki menüler ihtiyaca göre düzenlenmelidir.

Çocukları obeziteden korumak, obezitenin oluştuktan sonra çözümlemeye çalışılmasından daha kolaydır. Çocuklara okul öncesi dönemde sağlıklı beslenme eğitimi verilmelidir. Uygun fiziksel aktiviteler planlanmalıdır. Ayrıca, davranış değişikliği geliştirilmelidir.


Ergenlikte Beslenme

Ergenlik döneminde vücut hızlı değişir. Bu durum, olumsuz beden algısı yaratabilir. Yanlış diyet ve beslenme sağlık sorunlarına yol açabilir. Ergenlik döneminde aşırı yağ birikimi, fiziksel ve ruhsal sorunlara yol açabilir.

Şişmanlık, ayrıca çeşitli hastalıklara da neden olabilir. Özellikle çocuğun kendine olan güvenini zedelenebilir, sosyal faaliyetlere ve spor aktivitelerine katılmaktan kaçınmasına, arkadaş edinmesine engel olabilir. Sağlıklı bir gelişim için yeterli ve dengeli beslenme, doğru fiziksel aktivite ve düzenli uyku önemlidir. Bu unsurlar, sorunu ortadan kaldırabilir. 


Gebelik ve Emzirme Döneminde Beslenme

Gebelik ve emziklilik döneminde, kişiye özel bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Bu, anne adaylarının daha rahat bir süreç geçirmesine yardımcı olur. 

Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bu, fizyolojik enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını karşılar. Ayrıca, bebeğin normal gelişimini destekler ve annenin sağlığını korur. Bu nedenle, uygun bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

Emziklilik döneminde, anne sütü için gerekli enerji ve besin öğeleri sağlanır. Bu döneme özel bir beslenme programı hazırlanır. En az 6 ay anne sütü ile bebeğin beslenmesine destek olmak hedeflenmektedir.

Gebelik diyabeti, kan şekeri ölçümünün zaman zaman yüksek çıkmasıyla oluşan bir diyabet türüdür. Uygun bir beslenme programı ile kan şekeri kontrol edilebilir.


Kronik Hastalıklarda Beslenme

Kronik hastalıklar, toplumlarda sık görülen ve günlük yaşam kalitesini etkileyen hastalıklardır. Bu hastalıklar tamamen tedavi edilemez.

İyileşme göstermezler ve enfeksiyöz değildirler. Uzun süreli ve yavaş ilerlerler. Kronik hastalıkların en sık görülenleri;  

  • Hipertansiyon
  • Yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları
  • Diyabet
  • Kanser 
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
  • Gut
  • Osteoartrit
  • Obezite
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Gastrointestinal sistem hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları, 
  • Karaciğer hastalıkları olarak sayılabilir.

Tıbbi beslenme tedavisi; uygulanan medikal tedavinin desteklenmesi, oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve hastalık yükünün hafifletilmesi gibi endikasyonları içerir. Tıbbi beslenme tedavisinde, kişiye ve sağlık sorununa özel diyet programları planlanır. Bu diyetler arasında Akdeniz diyeti, DASH diyeti ve vejetaryen diyeti vardır.

Ayrıca düşük karbonhidratlı ve düşük yağlı diyetler de mevcuttur. Glütensiz diyet, ketojenik diyet ve aralıklı açlık diyeti de bu grupta yer alır. Bu diyetlerin kronik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olabilir.

“Sağlığın korunması ve devamlılığı için yeterli ve dengeli beslenmek bir yaşam biçimi olmalıdır.”

Diyet programına başlamadan önce, kilo almaya neden olan yanlış beslenme ve yaşam tarzı belirlenmelidir. Ayrıca, ideal kiloya ulaşmak için hedefler doğru bir şekilde tespit edilmelidir.

Bilgilendirme görüşmesi olan ilk görüşmede sağlıklı beslenme, diyet prensipleri ve hastanemizdeki uygulama ile ilgili bilgi verilmektedir. Daha sonra hastalarımızın tıbbi durumu, beslenme alışkanlıkları ve genel sağlıkları dikkate alınarak diyet programı hazırlanır. Ayrıca, diyet eğitimi de planlanır.

Diyet Polikliniğimize obezite nedeniyle başvuran hastalarımızın bazal metabolizma hızı incelenmektedir. Vücut yağ, kas ve su oranları da analiz edilmektedir.

Vücut Bileşim Analizi tekniği kullanılır. Hastaların beslenme alışkanlıkları ve genel durumları değerlendirilir. Buna göre diyet tedavileri planlanır. Ayrıca, hastalara diyetleri hakkında bireysel eğitim verilmektedir.

Polikliniğimizde obezite tedavisinin yanı sıra beslenme ve diyet tedavisi de sunulmaktadır. Bu hizmetler gereklidir. Gebelik, adölesan beslenmesi, çocuk beslenmesi, diyabet, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve diğer metabolik hastalıklar için önemlidir. Bireysel eğitim verilmektedir.

 

Branş Doktorlarımız

Uzm. Dyt. Mehtap Ersin Bayrak

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Dyt. Çiğdem Bölük Kalkan

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi Hastanesi

Sosyal Medya Hesaplarımız