Anestezi ve Reanimasyon Nedir?

Hastane ve diğer sağlık kuruşlarında bulunan, hastanın ameliyat öncesinden ameliyat sonrasına kadar tansiyon, nabız ve nefes gibi değerlerini kontrol etmekle görevli olan birime anestezi ve reanimasyon ismi verilmektedir. 

Daha çok kısaca “anestezi” olarak bilinen bu birimin reanimasyon kolu ise temelde hastanın hayata geri döndürülmesi anlamını taşımaktadır. Reanimasyon, durmuş olan solunum ya da dolaşım sistemini yeniden işlevsel ve canlı hale getirmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu işlem ameliyat öncesinde, sırasında ya da sonrasında gelişen komplikasyonları önlemek ve hastanın sağlığını korumak açısından önem arz etmektedir. Anestezi ve reanimasyon birimi, özellikle ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek bu tip olası sorunları gidermek açısından büyük öneme sahiptir.

Anestezi ve reanimasyon birimi, az önce de belirtildiği üzere ameliyat sürecinin her aşamasında görev almaktadır. Aşağıda bu birimin görev kapsamı detaylıca anlatılmaktadır:

  • Ameliyat gerçekleşmeden önce hastanın ve yakınlarının anestezi işlemi hakkında bilgilendirilmesi ve hazırlanması sağlanmaktadır. Bu esnada hastaya gelişebilecek olası komplikasyonlar ve uygulanabilecek anestezi seçenekleri hakkında bilgi verilmektedir.
  • Ameliyathaneye taşınan hastaya uygun anestezi verilmekte ve hastanın ameliyat sırasındaki ağrıyı en az seviyede hissetmesi için hasta, çeşitli anestezi yöntemleri sayesinde uyutulmaktadır. Bu esnada anestezi uzmanının belirlediği dozajda ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Anestezi ve reanimasyon birimi ameliyat sırasında hastanın uygun duruşa getirilmesinde de hekimlere yardımcı olmaktadır.
  • Ameliyat süresince hastanın damar ve hava yolunun açık olmasını sağlamaktadır.
  • Ameliyat sırasında diğer hekimler cerrahi işlemleri hallederken anestezi ve reanimasyon birimi ise hastanın nabız, tansiyon gibi hayati fonksiyonlarını kontrol etmektedir.
  • Ameliyat sırasında hastanın kan, ısı ve sıvı kaybını engellemektedir.
  • Anestezi ve reanimasyon birimi, hastanın anestezi başlangıcından bitişine kadar fizyolojik değerlerini takip etmekte ve kayıtlarını tutmaktadır.
  • Ameliyat bitiminde anestezinin sonlandırılması ve hastanın odasına yönlendirilmesi konusunda görev almaktadır.
  • Uyandırılan hastaları kalp, solunum, şuur durumu ve olası komplikasyon durumları açısından değerlendirmektedir.
  • Kalp ve solunum durması durumlarında solunum tüpü takarak hastaya tıbbi müdahale uygulamaktadır.
  • Durumu ağır ve kritik olan hastaların yoğun bakım ünitesinde takip edilmesi ve tedavisi hususunda anestezi ve reanimasyon birimi önem taşımaktadır.
  • Ayrıca tüm bunlar haricinde anestezi ve reanimasyon birimi, gerekli durumlarda ilgili doktorlarla iş birliği halinde çalışmaktadır.
tn_I8C8fl

Prof. Dr. Ahmet Necati Çanakçı

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon & Tıbbi Direktör
Randevu Oluştur C V Turk...
GpZWSI

Prof. Dr. Onur Özlü

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur PROF. DR...
1

Uzm. Dr. Gülşah Hafize Özcan

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur UZM. DR....
tn_fQ2yix

Uzm. Dr. Hüsne Bayrak Şahin

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur UZM. DR....
tn_7BD0MF

Uzm. Dr. Cihan Şahin

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur UZM. DR....
tn_gzcyvO

Uzm. Dr. Yeşim Macit

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur UZM. DR....
1

Uzm. Dr. Erşan PİŞKİN

Anestezi, Yoğun Bakım ve Reanimasyon
Randevu Oluştur UZM. DR....

Makaleler

Ağrısız Doğum

https://www.youtube.com/watch?v=LSYDh5cgBBA&ab_channel=TOBBET%C3%9CHastanesi Ağrısız Doğum...
Devamını Oku

Ameliyat Sonrası Ağrı Kader Değildir

Kolay değil, ameliyat oldun, bu kadar ağrın olacak, sık biraz dişini. Anesteziden derlenme (uyanma), anestezik ilaçların etkisi geçip vücut...
Devamını Oku

Doktorluk Bir Meslek Değil, Yaşam Tarzıdır

Yorucu ve zorlu ameliyatlar ile geçen dolu bir gün sonunda akşam eve gelinir. Çocuklar ve Hanım çoktan yatmıştır. „Bir yorgunluk çayı içeyimde günüm sadece hastaned...
Devamını Oku

AMELİYATHANENİN GİZLİ KAHRAMANLARI ‘ANESTEZİSTLER’

Bir tedavi yöntemi olarak ameliyat yani cerrahi müdahalenin, pek çok kişide tedirginlik yarattığı bir gerçektir. Ancak yapılan araştırmalara ve bir hekim olarak kendi te...
Devamını Oku