Ameliyat Sonrası Ağrı Kader Değildir

Kolay değil, ameliyat oldun, bu kadar ağrın olacak, sık biraz dişini.


Ameliyat Sonrası Ağrı Kader Değildir

Anesteziden derlenme (uyanma), anestezik ilaçların etkisi geçip vücut fonksiyonlarının geri dönmeye başlaması ile oluşur. Anestezi doktoru güvenli derlenme için yakın takibinizi yapıp ilaçlarınızla ilgilendiği gibi ameliyat bittikten sonra, bir süre ayılma ünitesi olarak da adlandırılan bakım biriminde hayati göstergeleriniz ve pansumanınız kontrol edilerek, ağrı seviyeniz sorgulanır. İyice uyandıktan sonra, ağrı tedaviniz, anestezi doktorunun uygun gördüğü ağrı tedavisi planına göre, ameliyat öncesinde başlayıp hastaneden taburcu olana kadar ve hatta gerekirse sonrası için de düzenlenir.

Anesteziden sonra, anestezinin etkisi geçtikçe ameliyatınıza bağlı ağrı ve rahatsızlık hissi oluşmaya başlayabilir. Bazı durumlarda derlenmenin başlangıcında ağrıyı engellemek için lokal veya rejyonel (bölgesel) olarak ağrı giderici uygulamalar yapılabilir. Cerrahi girişimi takiben oluşan ağrı, kalp hızı ve kan basıncı artışına bunun yanında yorgunluğa da neden olabilir. Derlenmeniz sırasında ağrı hissederseniz sizin takibinizi yapan anestezi doktorunuza danışılarak ek ilaçlar yapılıp ağrınız azaltılır. Bu tarz ağrılar akut ağrı olarak tanımlanır ve tedavi protokollerimiz bu tür ameliyat sonrası ağrı için çeşitlidir. Geçirilecek olan ameliyat türüne ve ameliyatın yaratacağı ağrı şiddetine göre mutlaka ağrı tedaviniz yapılacaktır. Ancak uygulanacak olan ağrı kesici tedavinin, uygulanma şekline (ağrı kontrol cihazı, kas içine, damar içine ilaç uygulamaları gibi) doktorunuz karar verecektir. Günümüz teknolojisinde ameliyat sonrası ağrı tedavisinde artık hastaların da kendilerine ilaç uygulayabilecekleri, ağrı tedavilerinde etkili olacakları güvenli sistemler geliştirilmiştir. Hastalar bir düğmeye basarak, ayarlanmış dozda ağrı kesici ilaçları venöz yoldan (damardan) veya epidural kateterden kendi kendilerine uygulayabilmektedirler. Anestezi doktorunun ayarladığı miktardan fazlası hasta düğmeye bassa bile hastaya gitmemektedir. Ağrı kesmek için kullanılan ilaçlar ameliyat tipi, yeri, yaş ve diğer birtakım faktörlere göre değişkenlik gösterir. Bu ilaçların kullanımına bağlı bulantı ve kusma, genel anestezi altında yapılan karın cerrahisi, orta kulak veya göz ameliyatlarından sonra daha sık görülür. Çoğu vakada bulantı hissi uzun sürmez ve bulantı önleyici ilaçlar ile tedavisi mümkündür. Gelişmiş anestezi ilaçları ve teknikleri sayesinde bulantı ve kusma, kaşıntı günümüzde daha az görülmesine rağmen bazı hastalarda problem olarak hala görülmektedir.

Odanıza çıktığınızda, ağrı seviyeniz hemşire ve doktor gözetiminde belli aralıklarla takip edilerek ağrısız, konforlu ve güvenli bir ameliyat sonrası dönem geçirdiğinizden emin olunur… Gerekli tüm önlemler alınır. Ağrıyı meydana getiren nedenler sorgulanır ve birkaç yoldan ağrıyı engelleyen multimodal ağrı tedaviniz her dönem için yeniden planlanır. Bu nedenle hem ilaçlara bağlı yan etki daha az oluşmuş olacak hem de kararlı düzeyde ağrı tedavi planınız sağlanmış olacaktır.

Hastaneden taburcu olurken, akut ameliyat sonrası ağrı döneminiz sağlıklı bir şekilde atlatılmış olduğundan, hem ağrı düzeyiniz belirli sınırın altında hem de ilerideki dönemler için kronik bir ağrı hassasiyeti yaşama riskini de atlatmış olacaksınız. Gerekli görüldüğü takdirde ameliyat sonrası dönemde ağızdan alınabilen ilaçlarla evdeki ağrı tedavisi planınız da tarafımızdan ayarlanabilecektir.

Sonuç olarak ağrı çekmek bir kader değildir…